De trainingen van Steenhuijsen Coaching & Advies zijn gericht op het verwerven of leren toepassen van nieuwe vaardigheden. Ons uitgangspunt is dat eerst iets nieuws moet worden aangeleerd voordat er iets ouds kan worden losgelaten. Zolang nieuwe vaardigheden niet overtuigend nuttiger zijn dan bestaande gewoontes is er geen echte reden om het nieuwe te omarmen. Op de lange termijn is er dan geen resultaat. Dit betekent dat transformatie alleen maar van binnen uit jezelf kan komen. Als je er zelf niet in geloofd, wie moet dat dan voor jou doen?

Omgaan met verandering heeft veel te maken met het kunnen toepassen of eigen maken van vaardigheden die passen bij situatie zoals die op dat moment bestaat. Dit is niet altijd eenvoudig. Hoe komt dat? Laten we onze gewoontes en reactiemechanismen eens vergelijken met de software op een computer. Wanneer de software verouderd is, of door virussen en bugs aangetast, dan functioneert het programma niet meer goed. Dit is met een software-update te verhelpen, of door een goede virusscanner te gebruiken. Zouden we met de oude software doorploeteren, dan zou de computer steeds meer problemen geven, minder effectief worden, of zelfs vastlopen en uitvallen. Dit kan ook met mensen gebeuren. De manier waarop er op de realiteit wordt gereageerd past niet meer bij de werkelijkheid en geeft daardoor problemen. Natuurlijk kan je aan je eigen vertrouwde gewoontes vasthouden en proberen de werkelijkheid naar je eigen hand te zetten. Waarschijnlijk kost dat veel energie en levert het uiteindelijk weinig op. Het is het spreekwoordelijke vechten tegen de bierkaai. Dat is toch zonde, zou het niet veel prettiger zijn om de werkelijkheid te accepteren en te leren hoe je daar op een voor jou prettige manier mee om kan gaan?

Voor kinderen vanaf 8 jaar worden speciale trainingen georganiseerd waarin ze mogen ervaren hoe ze hun eigen plekje in deze wereld kunnen innemen. Voor meer informatie over de deze training 'van (on)macht naar kracht' klik hier.